Mikroelementy
MIKROELEMENT | WARZYWO /ZIOŁO/ OWOC | |
Żelazo (Fe) | Żelazo składnik hemoglobiny, niezbędny do transportowania tlenu przez krew. Wspomaga walkę z wolnymi rodnikami i regeneruje tkanki. Wzmacnia odporność, przeciwdziała anemii i warunkuje prawidłowy rozwój płodu. | strączkowe, natka pietruszki i selera, szpinak, sałata, kalafior, pestki dyni, brukselka, jarmuż, seler, kalarepa, mięta, kozieradka, tymianek, majeranek, goji, malina, porzeczka, jabłko, suszona śliwka, borówka, orzechy, dereń, pigwa, żurawina, agrest |
Miedź (Cu) | Chroni przed osteoporozą i zwiększa odporność, pozytywnie wpływa na pracę mózgu, hamuje rozwój bakterii. Niedobór miedzi powoiduje problemy z koncentracją i zapamiętywaniem, a nawet częste przeziębienia. | buraki, cebula, szpinak, por, pomidor, kalarepa, brukselka, sałata, kozieradka, lubczyk, mięta, szałwia, orzechy, winogrono, goji, jabłko, pigwa, świdośliwa |
Cynk (Zn) | Istotny składnik wielu białek, stabilizuje błony komórkowe i układ kostny. Niezbędny do odczuwania smaku i zapachu oraz funkcjonowania układu immunologicznego. Wspomaga prawidłowy wzrost i rozwój płciowy. Jest przeciwutleniaczem. Działa odtruwająco przy zatruciach kadmem i ołowiem. | pestki dyni, brukselka, strączkowe, cebula, czosnek, seler naciowy, mięta, tymianek, majeranek, bazylia, orzechy, malina, borówka, jabłko, pigwa, goji |
Mangan (Mn) | Składnik wielu enzymów. Konieczny do prawidłowego funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego, wpływa na procesy reprodukcyjne. Uczestniczy w przemianach tłuszczu i węglowodanów. | szpinak, sałata, kalafior, strączkowe, seler naciowy, brukselka, kozieradka, żurawina, malina, jabłko |
Jod (J) | Wazny dla gruczołu tarczycy.Niezbędny do wytwarzania hormonów tarczycy mających wpływ na prawidłowy rozwój oraz funkcjonowanie mózgu, układu nerwowego i układu kostnego. Biorą udział w przemianie składników, tj. białka, tłuszcze, węglowodany czy witaminy. Jest także jednym z najsilniejszych antyoksydantów, wykazuje działania ochronne w procesach zapalnych oraz nowotworowych | szpinak, cebula, czosnek, kapustne, estragon, pestki dyni, bez czarny, gruszka, żurawina |
Krzem (Si) |
Niedobor krzemu pogorsza kondycję skóry, włosów i paznokci. Efektem jest szybkie starzenie się skóry, nadmierne wypadanie i łamliwość włosów. Dzienne zapotrzebowanie wynosi wynosi 20-30 mg |
czosnek, szczypiorek, kozieradka, pokrzywa, dziewanna, skórki owoców |
Bor (B) | Dobrze (bardzo) wpływa na pamięć i funkcje intelektualne. Wydatnie wspomaga koncentrację i szybkość reakcji, poprawia koordynację ruchową | strączkowe, brokuł, kapusta, szpinak, sałata, kozieradka, rzeżucha, orzechy, gruszka, jabłko, brzoskwinia |
Lit (Li) | Stabilizuje nastrój. Może zastępować jony (innych) potasowców m.in. potasu, sodu. | pomidory, kapusta, owoce dzikiej róży |
Selen (Se) |
Odgrywa istotną rolę w pracy układów enzymatycznych oraz tarczycy i układu odpornościowego. Ponadto pomaga zachować zdrowe włosy, paznokcie. |
kapustne, czosnek, cebula, chrzan, koperek, pestki dyni, szpinak, orzechy, goji |
Potas(K) | Kontroluje ciśnienie krwi, pracę nerek. Regulowanie gospodarkę wodno-elektrolitową. Jeżeli odczuwamy nieregularne bicie serca, puchną nam ręce i nogi, mamy nadciśnienie, to może to być oznaka niedoboru potasu. | sałata, kalafior, brukselka, jarmuż, seler, buraki, boćwina, marchew, dynia, szpinak, kalarepa, cukinia, szałwia, mięta, lubczykbrzoskwinia, morela, jabłko, śliwka, wiśnia, winogrono, dereń, dzika róża, orzechy, świdośliwa |
Fosfor (P) | Wpływa na mocne zęby oraz kości i stawy. Niedobór lub nadmiar fosforu, może świadczyć o poważnych schorzeniach lub bezpośrednio do nich prowadzić m.in. o niewydolności nerek, upośledzenia absorbcji wapnia. | pestki dyni, groch, szpinak, fasola, czosnek, cebula, por, brukselka, brokuł, jarmuż, seler, kalarepa, pomidory, bazylia, mięta, majeranek, szałwia morela, orzechy, dereń, winogrono, jabłko, wiśnia, malina, goji, poziomka |
Magnez (Mg) |
Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie i przekazywanie sygnałów w układzie nerwowym. Stanowi istotny budulec tkanki kostnej oraz pozwala utrzymać odpowiednie ciśnienie krwi. Wpływa na pracę serca zmniejszając ryzyko choroby niedokrwiennej i arytmii. Bierze udział w poprawnym działaniu układu odpornościowego, zmniejsza ryzyko wystąpienia astmy. W cukrzycy typu II zmniejsza insulinooporność oraz ryzyko przewlekłych powikłań cukrzycowych np. zwyrodnień układu nerwowego, nerek czy uszkodzeń narządu wzroku. W ciąży zapobiega rzucawce ciężowej. |
pomidory, szpinak, buraki, sałata, dynia, kalafior, brukselka, jarmuż, kalarepa, fasola, pietruszka, kozieradka, lubczyk suszone śliwki, jabłko, wiśnia, orzechy, dereń, poziomka |
Wapń (Ca) |
Wchodzi w skład kości, zębów, ścian komórkowych. Krąży w organizmie połączony z albuminą. Pełni niezwykle ważną rolę w funkcjonowaniu wielu ludzkich układów wewnętrznych. Wpływa na przewodnictwo bodźców nerwowych, kurczliwość mięśni. Aktywizuje część enzymów, reguluje wydzielanie i uwalnianie hormonów do krwiobiegu. Jest potrzebny do prawidłowej pracy układu naczyniowego oraz mięśnia sercowego. Wspomaga krzepliwość krwi. |
szpinak, jarmuż, sałata, brukselka, kapusta, brokuł, seler, kalarepa, cukinia, dynia, natka pietruszki, fasola, groch, chrzan, czosnek, majeranek, kozieradka, bazylia, mięta, cząber poziomka, jabłko, truskawka, wiśnia, porzeczka, jeżyna, malina, suszone owoce, goji, świdośliwa |
Siarka (S) |
Dostarczaja energii mitochondriom. Wspomaga efektywne wydalanie toksyn z organizmu, leczenie chorób skóry. Wpływ na kondycję naczyń krwionośnych, obniża stres oksydacyjny, działa przeciwbakteryjne i ma wpływ na zdrowie jelit i wątroby |
cebulowe, rzeżucha, kapustneborówka |