Witaminy w owocach i warzywach
WITAMINY | CECHA | WARZYWO /OWOC |
B-karoten, witamina A | dba o nasze oczy i skórę |
marchew, dynia, jarmuż, sałata, groch, szpinak, szczaw, kabaczki, cukinia, brukselka, kalarepa, morela, borówka, aronia, jeżyna, pigwa, świdośliwa, morwa, jabłko, gruszka, wiśnia, minikiwi, goji, agrest żółte i pomarańczowe warzywa i owoce |
C | najbardziej wszechstronna | warzywa kapustne, kapusta kiszona, papryka, pomidory, szpinak, sałata, rzepa, pietruszka, dynia, goji, rokitnik, róża, dereń, malina czarna, jeżyna, aronia, czarna porzeczka, poziomka, truskawka, jabłko, świdośliwa |
E | chroni komórki przed utleniaczami | dynia, brukselka, jarmuż, kiełki, sałata, szpinak, czosnek, marchew, seler, minikiwi, winogrono, malina czarna, jeżyna, borówka, goji, cytryniec |
Bi, B2 | energia, moc nerwów, uroda | cebulowe, jarmuż, strączkowe, szpinak, pomidor, kalarepa, jabłko, śliwka, aronia, porzeczka czarna, morwa, świdośliwa, wiśnia, goji |
B3 | moc nerwów, reguluje poziom cholesterolu | pomidor, kapustne, cukinia, fasola, groch, morela, jabłko, aronia, pigwa |
B5 | zapobiega przemęczeniu | groch, fasola, dynia, kapustne, koper, pomidor, kalarepa, orzechy, śliwka |
B7 | wspomaga tarczycę i regenerację skóry | brukselka, szpinak, marchew, pomidor, orzech włoski |
Bg (kwas foliowy) |
producent krwi | fasola, brukselka, burak, szpinak, sałata, kapusta, pomidor, minikiwi, borówka, świdośliwa, orzechy |
K | odpowiada za właściwą krzepliwość krwi | brukselka, kalarepa, kapusta, szpinak, kalafior, pomidor, orzech włoski, truskawka |
Rutyna | wzmacnia naczynia krwionośne, działa przeciwzapalnie | cebula, marchew, pomidor, owoce róży, rokitnik, borówka, porzeczka, winogrono, wiśnia |
Opracowanie na podstawie broszury dr Eweliny Gudarowskiej (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)