pzdOdwiedź PZD

"Zimne dni"

                                 12 maja imieniny Pankracy,

                                 13 maja imieniny Serwacy,

                                 14 maja imieniny Bonifacy

                                 15 maja imieniny Zofii. "Zimna Zośka"

Mikroelementy

 MIKROELEMENT   WARZYWO /ZIOŁO/ OWOC
Żelazo (Fe) Żelazo składnik hemoglobiny, niezbędny do transportowania tlenu przez krew. Wspomaga walkę z wolnymi rodnikami i regeneruje tkanki. Wzmacnia odporność, przeciwdziała anemii i warunkuje prawidłowy rozwój płodu. strączkowe, natka pietruszki i selera, szpinak, sałata, kalafior, pestki dyni, brukselka, jarmuż, seler, kalarepa, mięta, kozieradka, tymianek, majeranek, goji, malina, porzeczka, jabłko, suszona śliwka, borówka, orzechy, dereń, pigwa, żurawina, agrest
Miedź (Cu) Chroni przed osteoporozą i zwiększa odporność, pozytywnie wpływa na pracę mózgu, hamuje rozwój bakterii. Niedobór miedzi powoiduje problemy z koncentracją i zapamiętywaniem, a nawet częste przeziębienia. buraki, cebula, szpinak, por, pomidor, kalarepa, brukselka, sałata, kozieradka, lubczyk, mięta, szałwia, orzechy, winogrono, goji, jabłko, pigwa, świdośliwa
Cynk (Zn) Istotny składnik wielu białek, stabilizuje błony komórkowe i układ kostny. Niezbędny do odczuwania smaku i zapachu oraz funkcjonowania układu immunologicznego. Wspomaga prawidłowy wzrost i rozwój płciowy. Jest przeciwutleniaczem. Działa odtruwająco przy zatruciach kadmem i ołowiem. pestki dyni, brukselka, strączkowe, cebula, czosnek, seler naciowy, mięta, tymianek, majeranek, bazylia, orzechy, malina, borówka, jabłko, pigwa, goji
Mangan (Mn) Składnik wielu enzymów. Konieczny do prawidłowego funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego, wpływa na procesy reprodukcyjne. Uczestniczy w przemianach tłuszczu i węglowodanów. szpinak, sałata, kalafior, strączkowe, seler naciowy, brukselka, kozieradka, żurawina, malina, jabłko
Jod (J) Wazny dla gruczołu tarczycy.Niezbędny do wytwarzania hormonów tarczycy mających wpływ na prawidłowy rozwój oraz funkcjonowanie mózgu, układu nerwowego i układu kostnego. Biorą udział w przemianie składników, tj. białka, tłuszcze, węglowodany czy witaminy. Jest także jednym z najsilniejszych antyoksydantów, wykazuje działania ochronne w procesach zapalnych oraz nowotworowych szpinak, cebula, czosnek, kapustne, estragon, pestki dyni, bez czarny, gruszka, żurawina
Krzem (Si)

Niedobor krzemu pogorsza kondycję skóry, włosów i paznokci. Efektem jest szybkie starzenie się skóry, nadmierne wypadanie i łamliwość włosów.

Dzienne zapotrzebowanie wynosi wynosi 20-30 mg

czosnek, szczypiorek, kozieradka, pokrzywa, dziewanna, skórki owoców
Bor (B) Dobrze (bardzo) wpływa na pamięć i funkcje intelektualne. Wydatnie wspomaga koncentrację i szybkość reakcji, poprawia koordynację ruchową strączkowe, brokuł, kapusta, szpinak, sałata, kozieradka, rzeżucha, orzechy, gruszka, jabłko, brzoskwinia
Lit (Li) Stabilizuje nastrój. Może zastępować jony (innych) potasowców m.in. potasu, sodu. pomidory, kapusta, owoce dzikiej róży
Selen (Se)

Odgrywa istotną rolę w pracy układów enzymatycznych oraz tarczycy i układu odpornościowego.

Ponadto pomaga zachować zdrowe włosy, paznokcie.
Wspomaga prawidło funkcjonować układ odpornościowego,

kapustne, czosnek, cebula, chrzan, koperek, pestki dyni, szpinak, orzechy, goji
Potas(K) Kontroluje ciśnienie krwi, pracę nerek. Regulowanie gospodarkę wodno-elektrolitową. Jeżeli odczuwamy nieregularne bicie serca, puchną nam ręce i nogi, mamy nadciśnienie, to może to być oznaka niedoboru potasu. sałata, kalafior, brukselka, jarmuż, seler, buraki, boćwina, marchew, dynia, szpinak, kalarepa, cukinia, szałwia, mięta, lubczykbrzoskwinia, morela, jabłko, śliwka, wiśnia, winogrono, dereń, dzika róża, orzechy, świdośliwa
Fosfor (P) Wpływa na mocne zęby oraz kości i stawy. Niedobór lub nadmiar fosforu, może świadczyć o poważnych schorzeniach lub bezpośrednio do nich prowadzić m.in. o niewydolności nerek, upośledzenia absorbcji wapnia. pestki dyni, groch, szpinak, fasola, czosnek, cebula, por, brukselka, brokuł, jarmuż, seler, kalarepa, pomidory, bazylia, mięta, majeranek, szałwia morela, orzechy, dereń, winogrono, jabłko, wiśnia, malina, goji, poziomka
Magnez (Mg)

Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie i przekazywanie sygnałów w układzie nerwowym. Stanowi istotny budulec tkanki kostnej oraz pozwala utrzymać odpowiednie ciśnienie krwi. Wpływa na pracę serca zmniejszając ryzyko choroby niedokrwiennej i arytmii. Bierze udział w poprawnym działaniu układu odpornościowego, zmniejsza ryzyko wystąpienia astmy.

W cukrzycy typu II zmniejsza insulinooporność oraz ryzyko przewlekłych powikłań cukrzycowych np. zwyrodnień układu nerwowego, nerek czy uszkodzeń narządu wzroku.

W ciąży zapobiega rzucawce ciężowej.

pomidory, szpinak, buraki, sałata, dynia, kalafior, brukselka, jarmuż, kalarepa, fasola, pietruszka, kozieradka, lubczyk suszone śliwki, jabłko, wiśnia, orzechy, dereń, poziomka
Wapń (Ca)

Wchodzi w skład kości, zębów, ścian komórkowych. Krąży w organizmie połączony z albuminą. Pełni niezwykle ważną rolę w funkcjonowaniu wielu ludzkich układów wewnętrznych. Wpływa na przewodnictwo bodźców nerwowych, kurczliwość mięśni.

Aktywizuje część enzymów, reguluje wydzielanie i uwalnianie hormonów do krwiobiegu. Jest potrzebny do prawidłowej pracy układu naczyniowego oraz mięśnia sercowego. Wspomaga krzepliwość krwi.

szpinak, jarmuż, sałata, brukselka, kapusta, brokuł, seler, kalarepa, cukinia, dynia, natka pietruszki, fasola, groch, chrzan, czosnek, majeranek, kozieradka, bazylia, mięta, cząber poziomka, jabłko, truskawka, wiśnia, porzeczka, jeżyna, malina, suszone owoce, goji, świdośliwa
Siarka (S)  

Dostarczaja energii mitochondriom.

Wspomaga efektywne wydalanie toksyn z organizmu, leczenie chorób skóry. Wpływ na kondycję naczyń krwionośnych, obniża stres oksydacyjny, działa przeciwbakteryjne i ma wpływ na zdrowie jelit i wątroby

cebulowe, rzeżucha, kapustneborówka

 

Witaminy w owocach i warzywach

WITAMINY CECHA WARZYWO /OWOC
 B-karoten, witamina A  dba o nasze oczy i skórę

marchew, dynia, jarmuż, sałata, groch, szpinak, szczaw, kabaczki, cukinia, brukselka, kalarepa, morela, borówka, aronia, jeżyna, pigwa, świdośliwa, morwa, jabłko, gruszka, wiśnia, minikiwi, goji, agrest


żółte i pomarańczowe warzywa i owoce

 C najbardziej wszechstronna warzywa kapustne, kapusta kiszona, papryka, pomidory, szpinak, sałata, rzepa, pietruszka, dynia, goji, rokitnik, róża, dereń, malina czarna, jeżyna, aronia, czarna porzeczka, poziomka, truskawka, jabłko, świdośliwa
 E chroni komórki przed utleniaczami dynia, brukselka, jarmuż, kiełki, sałata, szpinak, czosnek, marchew, seler, minikiwi, winogrono, malina czarna, jeżyna, borówka, goji, cytryniec
 Bi, B2 energia, moc nerwów, uroda cebulowe, jarmuż, strączkowe, szpinak, pomidor, kalarepa, jabłko, śliwka, aronia, porzeczka czarna, morwa, świdośliwa, wiśnia, goji
 B3 moc nerwów, reguluje poziom cholesterolu pomidor, kapustne, cukinia, fasola, groch, morela, jabłko, aronia, pigwa
 B5 zapobiega przemęczeniu groch, fasola, dynia, kapustne, koper, pomidor, kalarepa, orzechy, śliwka 
 B7 wspomaga tarczycę i regenerację skóry brukselka, szpinak, marchew, pomidor, orzech włoski

 Bg

(kwas foliowy)

producent krwi fasola, brukselka, burak, szpinak, sałata, kapusta, pomidor, minikiwi, borówka, świdośliwa, orzechy
 K odpowiada za właściwą krzepliwość krwi brukselka, kalarepa, kapusta, szpinak, kalafior, pomidor, orzech włoski, truskawka
 Rutyna wzmacnia naczynia krwionośne, działa przeciwzapalnie cebula, marchew, pomidor, owoce róży, rokitnik, borówka, porzeczka, winogrono, wiśnia

Opracowanie na podstawie broszury dr Eweliny Gudarowskiej (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)